Güfti Divanında Arapça Kökenli sözcüklerde kullanılan ( Nisbet eki ) incelenmesi - QANBAR, Rana (Al-Adab Journal, 2025)
Asıl adı Ali olan Edirneli Güfti’nin ele aldığımız Teşrifatü’ş-Şuara adlı eserinde Arapça kelimelerde görülen nispet ya’sı eklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamız üç ana bölümden meydana gelmektedir: Güfti, (Güfti’nin Hayatı, Güfti’nin Edebi Kişiliği ve Eserleri), Arapça Kelimelerde Nispet-Neseb Ya’sı Eki, Teşrifatü’ş Şuara (Eser Bilgisi, Teşrifatü’ş-Şuara’da Arapça Kelimelerde Nispet-Neseb Ya’sı Eki Örnekleri). İsm-i mensup olarak da adı geçen nispet eki, kelimelerin sonuna eklenen bir ya ekinden ibaret olmakla birlikte, bir olay, durum veya kişinin mensup olduğu durum, ait olduğu unsur, memleket, ülke, şehir, ırk, din, mezhep gibi farklılıkları belirtmesi açısından önemli bir gramer kuralıdır. Çalışmamızda daha önce Güfti’nin Teşrifatü’ş-Şuara adlı eserinin incelenmemiş olduğunu belirterek, bunun ilgili literatür açısından bir eksiklik arz ettiğinin bilincinde olarak, beyit örnekleri, örneklerin günümüz Türkçesi ve beyitlerde tespit edilen nispet eklerinin açıklamasına yer vermeyi hedeflemiş bulunmaktayız.